نشست مشورتی هیات رهبری اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان با نمایندگان اتحادیه های مختلف تجاری و رهبری اتاق های ولایتی پیرامون مشکلات موجود تجاری و ترانزیتی با پاکستان، راه برون رفت و جستجوی راه های بدیل، در تالار کنفرانس های اتاق برگزار شد.
در این نشست که تحت ریاست محترم خان محمد سرفراز باز رئیس دارالانشای هیات مدیره اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان برگزار شد، محترمان: شرین آغا سخی رئیس مالی هیات مدیره، انجنیر سید جاوید برهان رئیس روابط بینالملل هیات مدیره، سلطان محمد صافی، محمد گردیزی، ذکریا بریالی و ضیاءالدین اچکزی اعضای هیات مدیره، عبدالمتین قلندری منشی و ناصر صمیم عضو هیات نظار، میرزمان پوپل سرپرست معاونیت مالی و اداری و محمد انور عارفی معاون پالیسی و تخنیکی هیات عامل اتاق، همایون خواجه زاده معاون تجارتی اتاق کابل، رؤسای اتحادیه های مختلف تجارتی، رهبری اتاق های ولایتی و تاجران مرکز و ولایات نیز حضور داشتند.
محترم میرزمان پوپل، در رابطه به هدف این نشست و مشکلاتی که فرا راه تجارت و ترانزیت با پاکستان خصوصاً در زمینه های صادرات و واردات، افزایش تکس و تعرفه ها، اسکورت، تخلیه و بارگیری مجدد وسایط حامل کالاهای تجاری افغانستان به بندر واگه که اخیراً ایجاد شده است، صحبت نموده، از تاجران مرکز و ولایات خواست تا نظریات و پیشنهادات مشخص خود را بیان نمایند.
محترم خان محمد سرفراز باز، ضمن تآیید صحبت های آقای پوپل، در مورد نشستی که روز گذشته میان تاجران و رهبری وزارت تجارت و صنعت برگزار شد و بحث هایی که روی مشکلات ترانزیتی و تجارتی با پاکستان، عدم تطبیق قرارداد (اپتا) از سوی آنکشور و همچنان مطرح نمودن راه های بدیل بحث صورت گرفته بود، معلومات ارائه کرده و در قدم نخست از حکومت افغانستان خواست که مشکلات موجود را از مجاری دیپلوماتیک حل نماید.
محترم سیدجاوید برهان، با اشاره به اهمیت بندر کراچی پاکستان برای تجارت افغانستان و موجودیت راه های بدیل تجارتی، از تاجران کشور خواست تا پیشنهادات مشخص خود را در جهت برون رفت از مشکلات موجود مطرح نمایند.
محترم ضیاءالدین اچکزی، طی صحبت های خود گفت که در صورت نبودن راه های بدیل، لازم نیست تا راه های موجود را خراب کنیم. وی تاکید کرد با درنظر داشت شرایط موجود باید تصمیم اتخاذ گردد.
محترم نقیبالله صافی رئیس اجرائیوی اتاق مشترک افغان – پاک در مورد مشکلات اخیر تجارتی و ترانیزیتی با پاکستان، نقض قرارداد (اپتا)، وضع 10 فیصد تعرفه بالای اموال ترانزیتی،شامل نمودن210 قلم کالای تجاری را در ليست ممنوعه ترانزیتی؛ سکن، تخلیه و بارگیری مجدد و اسکورت اموال ترانزیتی با هندوستان، معلومات مفصل ارائه کرد.
همچنان در این نشست، رؤسا و معاونین اتاق های کندهار، بلخ، کابل، ننگرهار، هرات،غزنی، خوست، پکتیا، سپین بولدک، رؤسای اتحادیه های مختلف و تاجران نظریات و پیشنهادات خود را پیرامون موضوعات مطروحه بیان داشته، ضمن تاکید به حل مشکلات با پاکستان؛ ارائه راه های بدیل، اعمار سردخانه های بزرگ و معیاری، دادن سبسایدی به صادرکنندگان، گشایش دهلیزهای هوایی با کشورهای مختلف و برخورد بالمثل با واردات از پاکستان و ترانزیت آنکشور با آسیای میانه را پیشناد نمودند.
محترم شیرین آغا سخی، در جعمندی خویش از این نشست، افزود: طبق ارائه نظریات و پیشنهادات تاجران کشور دیده می شود که مشکلات با پاکستان وجود داشته و قرارداد (اپتا) همواره نقض گردیده است. پیشنهاد اکثریت تاکید روی راه های بدیل، ادامه استفاده از بندر کراچی و استفاده از بندر چابهار با گسترش امکانات آن از سوی ایران و هندوستان می باشد.